Wat is hypotheekrente?

Het afsluiten van een hypotheek brengt verschillende kosten met zich mee. Behalve de maandelijkse aflossing die voldaan moet worden, zal er ook maandelijks rente over het geleende bedrag betaald moeten worden. De hoogte van de rente is afhankelijk van verschillende factoren. Om een hypotheek af te sluiten, met een rentepercentage dat past bij jouw situatie, is het belangrijk om eerst te weten welke factoren en voorwaarden van invloed zijn op de hoogte van het rentepercentage.
Bij iedere hypothecaire lening moet er hypotheekrente betaald worden over het geleende bedrag. De hypotheekrente is om het risico van de hypotheeknemer of geldverstrekker te vergoeden. De hypotheeknemer of geldverstrekker zal een lagere hypotheekrente hanteren wanneer het risico voor de bank lager is. Het risico van de hypotheek heeft te maken met het bedrag dat verstrekt wordt. Een hoge hypotheek betekent automatisch een hoger risico voor de bank. Een lage hypotheek betekent een lager risico voor de bank. Hoe groter het risico voor de bank, hoe hoger de hypotheekrente.

Hoogte van de Hypotheekrente

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de hoogte van de hypotheekrente. De factoren worden verdeeld in beïnvloedbare factoren en factoren waar jij zelf geen invloed op hebt. Hieronder zijn de factoren weergegeven in een tabel:
Niet-beïnvloedbare factoren Beïnvloedbare factoren
Huidige hypotheekrente die gehanteerd wordt binnen de hypotheekmarkt Hypotheek met of zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG)
Ontwikkelingen op de woningmarkt De hypotheekvorm die je kiest (lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek)
Economische situatie Hypotheeksom
Hypotheekrente bij de concurrentie Vast inkomen (Zonder vast inkomen is het erg lastig om een hypotheek af te kunnen sluiten)
Winstopslag van de hypotheekverstrekker Type woning dat je wilt kopen
Rentevaste periode van de hypotheek
Wel of niet boetevrij aflossen bij eventuele verhuizing

Invloed van de Hypotheekvoorwaarden

Belangrijk bij het zoeken naar een geschikte hypotheek is om te kijken naar de hypotheekvoorwaarden. Vaak worden er hypotheken aangeboden met een lage hypotheekrente, maar veel mensen vergeten hierbij om naar de hypotheekvoorwaarden te kijken. Hierdoor kan het zijn dat je in de toekomst onverwachts hoge kosten zal moeten betalen. Belangrijke hypotheekvoorwaarden zijn bijvoorbeeld:

  • Extra geld lenen in de toekomst. Wat staat er in de hypotheekvoorwaarden als je in de toekomst extra geld wilt lenen om bijvoorbeeld je huis te verbouwen?
  • Boetevrij aflossen. Wat betekent het voor mijn hypotheek als ik ga verhuizen? Moet ik een boete betalen of kan ik boetevrij aflossen?
  • Extra aflossen. Als je voldoende geld hebt klinkt het aantrekkelijk om extra af te lossen op je hypotheek. Echter hypotheekverstrekkers kunnen in de hypotheekvoorwaarden opgenomen hebben dat je een boete moet betalen als je in een jaar meer aflost dan is toegestaan.

Hypotheekrenteaftrek

Als je een starter bent kun je kiezen uit een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Bij deze twee hypotheekvormen heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Bij hypotheekrenteaftrek mag je de rente die je betaalt over je hypotheek aftrekken van het belastbaar inkomen. Dit zorgt dus voor belastingvoordeel.

Jouw hypotheekrente

Door online hypotheken met elkaar te vergelijken kom je er gemakkelijk en snel achter welke hypotheekrente het beste past bij jouw situatie. Niemand wilt te veel betalen, daarom kun je via Maximalehypotheek.nl jouw maximale hypotheek berekenen, hypotheekrentes met elkaar vergelijken en de maandlasten van jouw hypotheek berekenen.