Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is een van de meest gekozen hypotheekvormen. Bij een lineaire hypotheek wordt het bedrag dat wordt geleend in gelijke termen afgelost. Dit wil zeggen dat er gedurende de hele hypotheekperiode, maandelijks hetzelfde bedrag wordt afgelost. De meeste lineaire hypotheken hebben een looptijd van 30 jaar. De rente, die wordt betaald bij een lineaire hypotheek, is een percentage van de restschuld die maandelijks overblijft. Aan het begin van de hypotheek zijn de kosten dus hoog en per maand worden deze kosten lager. Dit komt doordat iedere maand de restschuld lager wordt, waardoor ook de verschuldigde rente lager wordt. Over de gehele looptijd is een lineaire hypotheek de goedkoopste hypotheekvorm.

Waarom een lineaire hypotheek?

Zoals hierboven al beschreven staat, is de lineaire hypotheek een van de meest gekozen hypotheekvormen. Deze vorm is vooral populair onder starters op de woningmarkt. Alle starters moeten kiezen tussen lineair en annuïtair aflossen. Dit heeft te maken met het recht op hypotheekrenteaftrek. Mensen die voor het eerst een huis kopen zijn namelijk verplicht om de hypotheek binnen dertig jaar af te lossen. Veel starters kiezen toch voor een annuïteitenhypotheek, omdat deze hypotheekvorm begint met lagere maandlasten. Toch zijn mensen die kiezen voor een annuïteitenhypotheek alsnog duurder uit dan bij een lineaire hypotheek.
Dus waarom zou je een lineaire hypotheek af moeten sluiten? Bij een lineaire hypotheek heb je recht op hypotheekrenteaftrek én dit is over dertig jaar gezien de hypotheek met de laagste kosten. Hieronder zijn voor jou de voor- en nadelen van deze hypotheekvorm op een rijtje gezet.

Voor- en nadelen lineaire hypotheek

Voordelen Nadelen
Duidelijke hypotheekvorm, waarbij je precies weet hoeveel je maandelijks gaat aflossen op je hypotheek. Hypotheekvorm die begint met hoge maandlasten. Bij deze hypotheekvorm beginnen de kosten hoog en worden steeds lager.
Minder rente betalen, waardoor deze hypotheekvorm over de gehele looptijd het goedkoopste is.
Jouw maximale hypotheek zal lager uitvallen, doordat de kosten in de beginfase hoog zijn.
Maandelijkse daling van de maandlasten. De rente die je moet betalen over de restschuld wordt iedere maand lager.
De hypotheekrenteaftrek ligt in handen van de overheid. Beslissingen van de overheid kunnen negatieve invloed hebben op je hypotheek.
Deze hypotheekvorm is makkelijk te begrijpen. Je maandelijkse aflossing blijft gelijk en het rentepercentage is gebaseerd op je restschuld.
In de beginfase wordt er relatief veel afgelost, waardoor de kans op een restschuld bij verkoop van het huis lager is.

Past een lineaire hypotheek bij mijn situatie?

Dit is een vraag die natuurlijk leeft bij veel mensen. Hierboven zijn de voor- en nadelen van deze hypotheekvorm benoemd, maar toch blijft het lastig om de juiste keuze te maken. Een lineaire hypotheek kan door iedereen afgesloten worden. Je hoeft niet aan specifieke eisen te voldoen om recht te hebben op deze hypotheekvorm. De enige voorwaarde is natuurlijk dat je kunt voldoen aan de lineaire vorm van aflossen en de rente die je moet betalen.
Bij lineaire hypotheken is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de maandlasten in het begin hoog zullen zijn. Voorbeelden van perfecte situaties voor een lineaire hypotheek staan hieronder beschreven:

  • Het huis dat je op het oog hebt kost minder dan jouw maximale hypotheek.
  • Jij hebt al eigen vermogen, waardoor je minder hoeft te lenen. Hierdoor zullen ook je maandlasten lager zijn.
  • Jouw inkomen is hoog genoeg om te kunnen voldoen aan de hoge maandlasten aan het begin van de hypotheek.
  • Doordat jij en je partner samen een hypotheek af willen sluiten, en jullie beiden voldoende inkomen hebben, waardoor je kunt voldoen aan de maandlasten van deze hypotheekvorm.
  • Jij verwacht in de toekomst kinderen, waardoor je liever in het begin van de hypotheek hogere maandlasten hebt, en lagere maandlasten hebt tegen de tijd dat er kinderen verwacht worden.
Als je gebruikt wilt kunnen maken van hypotheekrenteaftrek dan is een lineaire hypotheek ook geschikt voor jou. Dit komt doordat de hypotheekrenteaftrek tegenwoordig alleen geldig is voor de lineaire en annuïteitenhypotheek.